Sevärda slott

Den som har intresse för historia, och slottshistoria i synnerhet, har mycket att hämta i Växjö. En hel dag kan lätt spenderas på Kronobergs slottsruin och när det sedan blir dags för middag och övernattning tar man sig vidare till Teleborgs slott.

Kronobergs slottsruin

På 1300-talet byggdes det upp en biskopsborg på den plats där idag Kronobergs slottsruin ligger. Från att från början enbart vara biskopsgård byggdes byggnader till och allt mer övergick den till en borg. Under 1500-talet togs så de sista stegen för att borgen skulle bli klar. Det var Gustav Vasa som såg till att det blev en rejäl befästning med en mängd tillhörande kanoner. Grundtanken var att detta skulle kunna vara en utgångspunkt att använda i fall det skulle bli fler uppror i Småland. För det hade varit gott om uppror under 1500-talet. Bland annat hade den kända upprorsmannen Nils Dacke kontroll över slottet år 1542.

Ganska snart visade sig att slottet inte bara skulle försvara kungen mot fiender inom landet utan även från andra länder. Slottet användes flera gånger i strid med danskarna – som även lyckades belägra den vid flera tillfällen. Sedan 1658 (freden i Roskilde) har inte slottet haft samma militära fördel och har sedan dess har det sakta men säkert övergått till ruin.

Idag är det många turister som tar sig hit för att lära sig mer om slottens historia eller bara för att ta en kaffe på Ryttarmästergårdens Café. Ett populärt sätt att ta sig hit är med ångbåten S/S Thor som trafikerar till och från slottet under hela sommaren.

Teleborgs slott

Efter besöket på Kronobergs slott är det dags att ta sig vidare till Teleborgs slott som både erbjuder mat och boende. Teleborgs slott är nämligen ett hotell i Växjö som erbjuder boende i klassisk slottsmiljö. Även här finns en lång historia att lära för den som har intresse för slottshistoria även om det inte är lika gammalt som Kronobergs slott. Teleborgs slott stod färdigt år 1900. Det byggdes av Fredrik Bonde af Björnö och var då en morgongåva till hans hustru. Slottet var sedan i släktens ägo till 1964 då det köptes av Videum AB även om företaget Runosson & Co är de som bedriver verksamheten där.

I jämförelse mot Kronobergs slott har man här bevarat och renoverat slottet så fort det har funnits behov av det. Allt för att bevara slottskänslan som finns innanför stenväggarna. För det märks att ägarna av hotellet har som avsikt att kunna erbjuda en riktig slottskänsla när man besöker hotellet. Något som även lyckas mycket bra med.