Kleva Gruva

År 1691 såg en klockare något som han trodde var guld på Kleva berget. Visserligen fanns det lite guld i stenen som sedan analyserades men några större mängder var det inte. Däremot var det så mycket koppar i bergets malm att en gruva öppnades på platsen. Ända fram till 1920 (samt under en kort tid under andra världskriget) har gruvan varit i drift även om det varit olika malmer som man brutit.

sevärdhet i VetlandaDet är denna historia som går att läsa om och delvis uppleva idag i Kleva Gruva. Detta sedan 1991 då kommunen byggde om och öppnade upp gruvan för allmänheten.

Under sommaren är det tusentals som besöker gruvan för att lära sig mer om arbetet under de senaste hundra åren och hur detta har utvecklats med tid. Det är möjligt att gå i gruvan på egen hand men är man intresserad är det betydligt mer givande att gå med en guide som visar och berättar om gruvans historia. Guidning sker tre gånger per dag i juli. Under augusti sker det enbart guidning vid förbokade grupper eller vid överenskommelse.

Men det är inte enbart en resa i historien som gruvan bjuder på utan här finns även en hel del fartfyllda och spännande äventyr.

Ett exempel är skattjakt som är mycket uppskattat hos barnen. Denna erbjuds i flera olika svårighetsgrader vilket även gör att barnen kan återkomma hit för att ta steget att klara av de svårare när man klarat de lättare varianterna. Målet är att hitta olika symboler, med hjälp av en karta, som sedan ska ritas av. Dessa ska gemensamt skapa lösenordet till skatten (enbart på de svårare banorna). Självklart får alla skattletare en mindre skatt när de löst skattjakten. Men det är framförallt spänningen att leta symbolerna som gör att barnen attraheras av denna aktivitet.

Ett annat alternativ är guldvaskning. En aktivitet som passar både ung som gammal och som samtidigt visar (åtminstone till viss del) hur arbetet gick till innan allt blev automatiserat med maskiner.

För de som vill testa på klättring finns möjlighet att prova på den 9 meter höga klätterväggen. Med två olika svårighetsgrader kan både barn och vuxna prova på sina klätteregenskaper. Det finns instruktörer på plats som visar hur man på säkert sätt säkrar varandra. Det gör att man alltid måste vara två för att testa på denna aktivitet.

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.